Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

van weerstand naar overgave


Uittreksel uit mijn LACHdagboek, dd. maandag 21 november 2011

 

Bij het onthaal van de deelnemers aan de lachyoga deze avond, vertrouwden een aantal van hen me toe dat ze niet in goede doen waren. Ze voelden zich gespannen, verdrietig, boos, opgejaagd, ... kortom niét in de stemming voor een lachyoga - ‘dachten’ ze. En ze dachten ... dat ze de enigen waren die met een zekere weerstand naar de lachyoga kwamen.

We starten een sessie lachyoga meestal met een aantal begroetingen tijdens het kris kras lopen door de ruimte: met een knipoog, een glimlach of een lach. Ook nu weer. Tijdens deze oefening voelden een aantal deelnemers hun weerstand groter en groter worden tot ... ze werden uitgenodigd om zich bewust te worden hoe ze zich NU voelden en vanuit dit gevoel elkaar te begroeten. Wat een metamorfose vond er plaats: ‘herkenning’, ‘erkenning’, ‘aanvaarding’ en ‘transformatie’.

Naast een aantal klassiekers zoals de ‘ho ho ha ha ha’, de ‘milkshake’, de ‘grasmachine’, de ‘clown’ en de ‘verleidingsdans’, maakten ze kennis met de ‘handendans’. Deze oefening is er o.m. op gericht om bewust te worden van de verschillende energietrillingen tussen mensen: wie neemt al of niet de leiding, verloopt het wisselen van de leiding soepel of stroef, ... Deze oefening viel erg in de smaak, maar de meest gesmaakte opwarmer vandaag was de ‘machine’. Twee geoliede machines met elk acht onderdelen .... wat een hilarische situatie!

 

Na deze opwarmers waren de deelnemers klaar voor de zittende lachmeditatie die voor enkelen te kort, voor anderen te lang en voor de overigen ... juist lang genoeg duurde.

Tijdens de daaropvolgende stiltemeditatie moesten enkele deelnemers aanvankelijk hun slappe lach bedwingen.  Uiteindelijk vonden alle deelnemers buiten en binnen zich ... stilte en rust.

 

Na de lachyoga maakten de deelnemers - vanuit deze stilte - op hun eigen tempo weer contact met elkaar tijdens het nuttigen van een kopje warme soep en versgebakken brood in de cafetaria.

 

Het welslagen van een sessie lachyoga is voor een heel groot deel afhankelijk van het engagement van de deelnemers, ook wanneer zij aanvankelijk weerstand hebben gevoeld.  De positieve ervaringen hebben de deelnemers niet in het minst ... aan zichzelf te danken.  

 

Tot volgende maand!

ho ho ha ha ha, 
Viviane