Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

waarom zou je lachyoga beoefenen?


Lichamelijke, geestelijke en sociale weldaden van lachyoga (*) 

 

Lachen is een anti stress remedie

Lachen ontspant de spieren. Het zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar alle organen en spieren in het lichaam. Lachen reduceert het niveau van de stresshormonen in het lichaam. 

 

Lachen versterkt het immuunsysteem 

Uit onderzoek is gebleken dat lachen ertoe bijdraagt het aantal afweerstoffen in het bloed te verhogen. 

 

Lachen vermindert hoge bloeddruk en hartaandoeningen

Medisch onderzoek heeft een duidelijke daling van de bloeddruk aangetoond na een lachsessie van 10 minuten.

Lachen bevordert daarenboven hart- en bloedcirculatie. 

 

Lachen verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed 

Tijdens het lachen inhaleer je meer zuurstof dan gewoonlijk. Dit heeft ook een positief effect op mensen met bronchitis en astma (*).

 

Lachen is een goede aerobic oefening

Lachen zorgt voor een goede oefening van het middenrif en de buikspieren. Uit onderzoek is gebleken dat een minuut lachen gelijk staat aan tien minuten oefenen op een roeimachine. 

 

Lachen vermindert het gevoel van pijn

Lachen verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en ontspannend werkt. Endorfine wordt ook wel het 'voel je goed hormoon' genoemd. Bij het lachen worden ook stoffen aangemaakt, die als antidepressiva in het lichaam fungeren. 

 

Lachen traint de gezichtsspieren

De huid wordt door een sterkere doorbloeding beter gevoed, blijft soepel (minder rimpels) en zorgt voor een natuurlijke blos op de wangen. 

 

Lachen masseert de inwendige organen

Wat leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam. Lachen masseert de darmen en bevordert de stoelgang.  

 

Lachen stimuleert relationele ontwikkeling

Lachen overwint remmingen en geeft zelfvertrouwen.

Lachsessies maken het voor mensen met gebrek aan vertrouwen mogelijk om hun schuchterheid te overwinnen en zich beter te voelen. Wie in groep lacht, overwint zijn remmingen en krijgt na verloop van tijd meer zelfvertrouwen. Lachen stimuleert de creativiteit.

 

Lachende mensen komen positiever en aantrekkelijker over

Wie in groep lacht wordt na verloop van tijd aantrekkelijker, levenslustiger, spontaner. Je kijkt positiever tegenover het leven en relativeert veel meer waardoor lachen, ook in moeilijke situaties, mensen dichter bij elkaar brengt. Vaak dient lachen als ijsbreker en lucht het op. 

 

(*) Contra-indicaties voor het lachen

Er zijn weinig medische redenen om niet mee te doen aan een lachsessie. Nochtans kunnen bepaalde oefeningen een overproductie van zuurstof teweegbrengen of een druk op de buikwand.

Bij astma, hartproblemen, hernia, aambeien, zwangerschap, staar of recente operaties... raadpleeg eerst je arts vooraleer je over te geven aan de weldaden van het lachen.